Home » Pouloeuff Publieks Award » december 2016

Pouloeuff Publieks Award december 2016

Daniel van Dijck is de winnaar van de publieksverkiezing van december 2016 met 270 van de in totaal 650 stemmen. Hij heeft hiermee de stimuleringsprijs van 500 euro gewonnen. GEFELICITEERD DANIEL

De winnaar van de dinercheque is geworden Klazien Laansma. Zij heeft commentaar gegeven op het werk van Daniel:

"Breekbaarheid is interessant, het lokt divers gedrag uit, van bescherming tot …….pats, inderdaad!"

WINNAAR!
Werk 1
270
stemmen

The Fragility of Things
Daniel van Dijck

The Fragility of Things

The Fragility of Things toont de vergankelijkheid en de broosheid van objecten. Je hebt de neiging voorzichtig en aarzelend om te gaan met iets dat zo breekbaar en fragiel is. Deze aarzeling kan fungeren als een ontregeling van de ingesleten gewoontes van ons dagelijks leven. Hierdoor ontstaat een verhoogd bewustzijn. Met ‘The Fragility of Things’ zoekt Van Dijck deze breekbaarheid op in zijn servies van glas, metaal en porselein. Op deze manier bevraagt hij de manier waarop we consumeren, evenals de esthetiek die daar mee gepaard gaat.

Materiaal: porselein, glas, messing
Werk 2
37
stemmen

Bernoulli’s Reality
Thijs Rijkers

Bernoulli’s Reality

Dit werk is gebaseerd op Bernoulli's Wet van aerodynamica. Door boven en onderdruk wordt een aerodynamisch object gecorrigeerd, wanneer deze in vlucht is, door de lucht. Dit fenomeen vindt Rijkers zo fascinerend dat hij dit wilde vangen in een machine. In plaats van een aerodynamisch object onderhevig te laten zijn aan de boven en onderdruk bootst deze machine de correctie na door middel van contragewichten. Zoals een foto een realiteit op zichzelf is, is dit werk (een nabootsing) ook een realiteit op zichzelf.

Materiaal: messing aluminium, lagers staal
Werk 3
214
stemmen

Subconscience Circus
Sebastiaan van Weelden

Subconscience Circus

Schilderen als een wandeling of een reis naar een plek waarvan je niet wist dat hij bestond, ongebonden door het overschrijden van persoonlijke obstakels op de weg van de ontdekking en regels waaraan een ieder zich bij tijd en wijle door beperkt voelt. De reis van Sebastiaan van Weelden vindt plaats in zijn atelier. En zijn proces kent vele kanten, hij verkent dan ook graag nieuwe gronden en probeert zich niet te binden aan zijn eigen kunnen. Dit is juist wat hij wil doorbreken en zich bewust te worden van zijn onbewuste handelingen.

Materiaal: Olieverf op doek
Formaat: 35 x 40
Werk 4
154
stemmen

Kantelpunt
Roosmarijn Broersen

Kantelpunt

Soms heb je het gevoel dat je wordt tegengehouden door een kracht die van buiten lijkt te komen, maar die echter uit het diepste van jezelf komt. Je verhult jezelf, lijkt op te gaan in de omgeving en wil liever alleen zijn. De stilte van een kantelpunt, waarop het ene moment nog niet in het volgende is overgegaan. Een moment waar de veiligheid gevonden is, waar je je geborgen voelt en een moment waarin je even los kunt zijn van de wereld. Een moment dat maar heel kort duurt, omdat het snel kan omslaan in iets onaangenaams.

Materiaal: fotografische-ets op Hahnemühle 300 grams papier
Formaat: 50 x 70
Werk 5
3
stemmen

Damocles
Laurie Michel

Damocles

Het idee voor de Totem “Damocles” is ontstaan in de tijd van de aanslagen van Brussel (maart 2016). De gedachte aan de willekeurigheid van de mensen die dit overkwam, bleef hangen. Die gedachte creëert angst en bedreiging, het idee dat er elk moment iets onverwachts kan gebeuren. De angst en constante dreiging die de totem uitbeeld is een spiegel voor de samenleving waar wij als westerlingen in verkeren. De totem is de vertaling van het Griekse verhaal van Damocles. Alle rijkdom en macht heeft ook een keerzijde, je moet altijd op je hoede blijven voor dreigend gevaar.

Materiaal: hout, klei, touw, kunststof, betonijzer
Formaat: 215x 40
Werk 6
5
stemmen

Blurb
Geertje Mirjam Smit

Blurb

Het werk Blurb gaat over de vervuiling van de koraalriffen. De oceanen zijn prachtig met al hun vissen en koraal, maar wij mensen gaan er niet goed mee om. Vervuiling en klimaatverandering bedreigen de koraalriffen, die onmisbaar zijn voor het leven in de zee. Afvoer en verontreiniging vanaf het land, lozing van industrieel afval, huishoudelijk afval brengen grote schade toe aan koraalriffen. Vervuiling op het land eindigt uiteindelijk in de oceaan en zal het leven in zee beschadigen. Wanneer een koraal een jaar lang niet met vervuiling in aanraking komt, geneest het. Als de vervuiling van de lucht en de zee drastisch vermindert, kunnen de koraalriffen weer opleven.

Materiaal: bouwschuim, decofoam, pasta, bonen, lijm, kartonnen katoenrollen, beton, schelpen, verf, gips
Formaat: 215 hoog
Werk 7
2
stemmen

When nature took over
Bobby Bo Stips

When nature took over

Gebouwen en voorwerpen worden overgenomen door de natuur. Totaal verlaten plekken waar niemand meer naar om kijkt maar waar wel ooit mensen zijn geweest en hebben geleefd. De tijd dat je op deze wereld rond loopt en daadwerkelijk deel uit maakt van dit universum is relatief kort. Deze wereld bestaat al zo veel langer dan dat wij hier zijn. De natuur is vele malen wijzer en sterker. Zij overwint altijd. Haar kracht wordt onderschat, wij zijn te gast in haar wereld, wij maken deel uit van haar wereld.

Materiaal: linnen, betonstaal, mos, elfenbankjes
Formaat: 215 x 40



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief