Vanuit het raam van Singer Laren kijkt ze naar het voormalige huis van schilder Anton Mauve en vraagt zich af: Wat zagen kunstenaars door hun raam, en hoe heeft dit kader hun waarneming naar buiten toe gevormd? Door ontmoetingen met huidige bewoners brengt zij de perspectieven van kunstenaars als Jan Sluijters, Lou Loeber en Piet Mondriaan in kaart. Deze inzichten vertaalt ze naar een sculptuur in het raam. Het semi-transparante schilderij voegt een extra venster toe aan de ruimte, waardoor een nieuw spel tussen binnen en buiten ontstaat.
Jildau Nijboer (1994) onderzoekt hoe verschillende materialen en media elkaar kunnen versterken. In haar oeuvre staat de blik van binnen naar buiten centraal. Ze reflecteert op hoe onze waarneming wordt gevormd door kaders, zoals ramen en deuren, en verkent hoe subtiele sporen uit het verleden in onze omgeving voortleven. Haar werk is een dialoog tussen ruimte en herinnering. Nijboer beschouwt kunst als een vorm van uitwisseling. Haar werken functioneren zowel zelfstandig als in wisselwerking met elkaar én de kijker. Als een choreograaf regisseert zij de relatie tussen kunstwerken, de ruimte en de beweging van de kijker. De bezoeker wordt uitgenodigd om door de verschillende lagen heen te kijken en nieuwe perspectieven te ontdekken.
Elk jaar wordt voor Window of Opportunity een jonge kunstenaar uitgenodigd om voor het monumentale raam van het theater van Singer Laren een driedimensionaal kunstwerk te maken. De locatie maakt dat het zowel voor bezoekers van het museum als voor voorbijgangers te zien is. Window of Opportunity is een samenwerking van Singer Laren, Keep an Eye Foundation en Galerie Pouloeuff.
NB: Het werk is zonder museumkaartje te bekijken tot begin maart 2026. Klik hier voor meer informatie.