Home » Nieuws: » 08-02-2024 : OPEN CALL: Residentie-masterclass Spacemakers 7

OPEN CALL: Residentie-masterclass Spacemakers 7

08-02-2024
Ben jij een jonge kunstenaar, alweer meer dan een jaar afgestudeerd van de kunstacademie of masteropleiding en heb je behoefte aan een periode van verdieping? Dan is dit je kans om te investeren in de artistieke ontwikkeling van je beroepspraktijk! De zevende editie van Spacemakers, een kleinschalige masterclass, biedt een intensieve werkperiode aan beeldend kunstenaars die gebruik gaan maken van de audiovisuele archiefcollectie van Beeld & Geluid. De begeleidende kunstenaars Tudor Bratu en Julia Waraksa helpen je verder bij de vraagstellingen binnen je kunstenaarspraktijk. Galerie Pouloeuff zoekt deelnemers uit alle disciplines voor deze residentie-masterclass Spacemakers. Geïnteresseerd? Lees dan verder en meld je aan vóór 12 maart.

Samenwerking Beeld & Geluid

Deze editie van Spacemakers is in samenwerking met Beeld & Geluid. Dit biedt een unieke kans om een van de grootste audiovisuele archiefcollecties ter wereld creatief te kunnen hergebruiken. In de collectie van Beeld & Geluid vind je een schat aan inspiratie: radio- en televisieprogramma's, video(games), documentaire- en natuurfilms, audio- en muziekopnamens, websites en meer. Maar ook andere mediavormen zijn hier te vinden, zoals geschreven pers, politieke prenten en media-gerelateerde objecten. Naast gedigitaliseerde materialen zijn er ook een aantal depots met fysieke materialen die gaan over de omroepgeschiedenis. Denk aan oude camera's, audioapparatuur, kabels, maar ook kostuums, decorstukken en de eerste radio's van Nederlandse bodem.
Spacemakers nodigt je uit om deze verschillende media te ontdekken en te benutten.

Oproep voor alle disciplines

Ondanks dat een archief vaak als collectief geheugen wordt gezien, realiseert men zich steeds meer dat collecties vaak slechts bestaan uit bepaalde perspectieven en verhalen. Beeld & Geluid opent graag de deuren voor kunstenaars die met hun artistieke praktijk reageren op de collectie, diens context en gebreken. Alle vormen van creatief hergebruik worden aangemoedigd; bij het creëren van nieuw werk kan het archiefmateriaal als inspiratie dienen, als onderzoeksmateriaal of als onderdeel van het eindresultaat. Alle disciplines zijn welkom.

Toegang tot archief

Als deelnemer van Spacemakers ontvang je voorafgaand en tijdens de residentie toegang tot de gehele collectie van Beeld & Geluid, word je onderwezen op het gebied van copyright en licentierechten en wordt er persoonlijke ondersteuning bij het archiefonderzoek geboden.

 

Objectencollectieruimte Beeld & Geluid
Objectencollectieruimte Beeld & Geluid

De residentieperiode

De residentieperiode loopt van 2 tot en met 27 september. De expositieruimte van Galerie Pouloeuff functioneert tijdens die periode als gezamenlijke werk- en woonruimte. Samen met de andere kunstenaars richt je aan het eind van de werkperiode hier de tentoonstelling in met het werk dat jullie gemaakt hebben tijdens de masterclass. De tentoonstelling vindt plaats van 29 september tot en met 27 oktober. De opening van deze tentoonstelling is op 29 september. Tijdens deze opening hebben jullie de kans om de bezoekers meer te vertellen over het gemaakte werk en over wat jullie geleerd hebben in de werkperiode.

Bekijk voorgaande edities van Spacemakers.

Over deze editie

Als kunstenaar verlang je soms naar een ontsnapping uit je vertrouwde manier van werken en kan het verfrissend zijn om even geconfronteerd te worden met een nieuwe blik. In deze editie van Keep an Eye Spacemakers verken je samen met de begeleidende kunstenaars, Tudor Bratu en Julia Waraksa, de archieven van Beeld en geluid en werk je naar een visuele presentatie en tentoonstelling toe terwijl je het procesmatig inzetten van archieven in beeldende kunstparktijken bevraagt vanuit hedendaagse urgenties en ethische vraagstukken. In dit proces zul je onderzoeken hoe Nederlandse archieven zich nestelen in het heden, maar ook hoe het heden inwerkt op het verleden.

De archon

Zoals de Franse filosoof Jacques Derrida in zijn beroemde publicatie Archive Fever (1995) schreef, zijn archieven bij uitstek plekken waar narratieve structuren en machtsverhoudingen vaak synthetisch worden gecreëerd. De archon, waar het woord archief van af is geleid, betekent in het oud Grieks dan ook niet toevallig machthebber. Want wie een archief beheerst, beheerst ook een narratief, en kleurt objectieve geschiedenissen naar eigen inzicht. Vaak, zoals de geschiedenis vanaf de 2de W.O. ook aan heeft getoond, met desastreuze gevolgen. Het werken met archiefmateriaal is derhalve ook het werken met een zekere ethiek die als urgentie aan de basis staat van het actief vormgeven van een collectief en deelbaar geheugen – een narratief welk het verleden vormgeeft, geeft tevens het heden en de toekomst vorm.

 

Over Tudor Bratu en Julia Waraksa

Deze editie van Spacemakers zullen Tudor Bratu (RO/NL, 1977) en Julia Waraksa (PL/NL, 1998) zich tijdens de residentieperiode inzetten om de deelnemende kunstenaars te begeleiden bij hun artistieke ontwikkeling. Bratu en Waraksa ontmoeten elkaar op het kruispunt van taal, archiefpraktijken, fotografie en installatie als onwillige getuigen van de kleine discoursen die de geschiedenis als geheugensteun over zichzelf afroept.
Literatuur, filosofie, beeldanalyse, drukwerk, analoge of digitale projecties en essayistische vormen worden instrumenten voor het onthullen, onderstrepen en decoderen van de discoursen van het verleden, die vaak moeiteloos versmelten met hedendaagse urgenties zoals geschiedenissen van migratie, racisme, geweld en oorlog, en systemisch anders-zijn.
Naast hun samenwerkingsprojecten hebben ze elk hun eigen praktijk op het gebied van design, fotografie en beeldende kunst. Hun gezamenlijke studies omvatten kunstgeschiedenis, filosofie, fotografie en grafisch ontwerp, terwijl hun werk installaties, video, fotografie, drukwerk en kunst in de openbare ruimte omvat.

Tudor Bratu studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie, de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten en de Universiteit van Amsterdam. Zijn werk is opgenomen in verschillende internationale collecties, zoals de Bibliotheque Kandinsky van het Centre Pompidou, het Amsterdamse Fotografiemuseum FOAM, de collectie van de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten en de Allard Jakobs Collectie.
 Bratu is sinds 2010 directeur van Bucharest Air, een artists in residency platform in Boekarest, Roemenië.
Voor info: www.tudorbratu.com en www.bucharestair.com

Julia Waraksa studeerde af aan de KABK Den Haag.
Voor info: www.juliawaraksa.com

 

Vereisten en aanmelding

Wij verwachten dat je:

  • van 2 tot en met 27 september minimaal 4 dagen per week aanwezig bent. Op deze dagen start je om 09.30 uur en gebruik je gezamenlijk de lunch en avondmaaltijd met de andere kunstenaars. (In overleg kan er in de galerie overnacht worden).
  • bereid bent om in deze periode intensief te werken in de ruimte van de galerie en om samen te werken met de andere kunstenaars.
  • de hele dag aanwezig bent op de introductiedag op dinsdag 27 augustus om kennis te maken met elkaar, Tudor Bratu, Julia Waraksa en Ine van der Horn (curator van de galerie).
  • aanwezig bent bij de opening op zondag 29 september om te vertellen over de achterliggende ideeën van je werk en je ervaring tijdens de werkperiode.
  • minstens 1 jaar geleden bent afgestudeerd aan een kunstacademie of masteropleiding.
  • niet ouder dan 35 jaar bent.
  • woont en werkt als kunstenaar in Nederland.

Voor deelname aan de residentie-masterclass Spacemakers #7 wordt geen inschrijfgeld gevraagd. Materiaal- en reiskosten zijn echter voor de rekening van de kunstenaar. Voor de inrichting van de tentoonstelling is een beperkt budget. 

Aanmelden?

Aanmelden kan door vóór 12 maart 2024 een mail te sturen naar mail.ons@galeriepouloeuff.nl met daarin de volgende informatie:

  • CV met volledige contactgegevens inclusief geboortejaar en afstudeerjaren van je opleidingen. En website en social media links.
  • Een pdf (max 5mb) met daarin 15 afbeeldingen van je werk. Eventueel aangevuld met links naar andere plekken waar je werk te zien is.
  • Een korte beschrijving van waar je werk over gaat. Geef ook aan in welke discipline je werkt.
  • Een korte persoonlijke motivatie waarom deelname aan deze residentie-masterclass voor jou belangrijk is met daarin je ontwikkelingsvragen en waar je naartoe zou willen werken.
  • Je beschikbaarheid. Kun je minimaal 4 dagen per week in de galerie in Naarden-Vesting verblijven? En welke dagen zouden dat zijn?

 

 





Schrijf je in voor onze nieuwsbrief