Stedelijk Museum Amsterdam – 12 dec 2020 t/m 31 mei 2021
Te beginnen met een tentoonstelling over Surinaamse schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 80, waarin verhalen over spiritualiteit, geschiedenis en het alledaagse leven ten grondslag liggen. Deze tentoonstelling is online tot leven gebracht door een rondleiding, reader en podcast. Hierdoor kan je als bezoeker zelf kiezen hoe lang en hoe diep je in de tentoonstelling wilt kruipen. Zo is de online-rondleiding van 16 minuten een goede introductie en geeft het visueel en beknopt weer wat de tentoonstelling inhoudt en welke kunst je kan verwachten. De podcast leid je in drie afleveringen door het maken van de tentoonstelling en de achterliggende boodschap. Tot slot is de reader het meest voor de die-hard kunstliefhebber, die graag meer leert over specifieke kunstenaars en de ontwikkeling van de Surinaamse School. Hopelijk kunnen we de tentoonstelling zelf snel weer bekijken en de doeken van dichtbij aanschouwen. Maar tijdens deze lockdown kun je je in ieder geval al super goed inlezen, -luisteren en -kijken!
Podcast – Kunstmuseum Den Haag
Het Kunstmuseum Den Haag brengt een podcast uit in opmaat naar een grote tentoonstelling over het prachtige gebouw ontworpen door Hendrik Petrus Berlage. De tentoonstelling heet Het gedroomde museum en opent op 20 februari. In de podcast gaan rapper Sef en grafisch vormgever Steven van Lummel het museum door om te praten over het gebouw en de highlights van de collectie. Ook gaan ze in gesprek met de museummedewerkers, uiteenlopend van conservatoren tot suppoosten. Steven en Sef geven het gevoel dat je met vrienden door het museum loopt. Op ontspannen, grappige en zelfs leerzame wijze waan je je weer even in het museum.
Tate Modern, London – 12 maart – 15 novembe
De grootste overzichtstentoonstelling van de afgelopen 20 jaar over Andy Warhol was slechts een paar dagen open toen de coronapandemie begon. De tentoonstelling bleef bijna de gehele looptijd gesloten, maar dit maakte de online-presence van de tentoonstelling des te groter. In een filmpje wordt de tentoonstelling door twee curatoren geïntroduceerd en de gehele tentoonstelling wordt vervolgens zaal per zaal toegelicht met tekst en afbeeldingen. De thema’s binnen Warhols werk, waaronder pop-art, the factory, de dood en religie, komen aan bod. Ook over de persoon Warhol wordt veel verteld en bijvoorbeeld zijn migratie-achtergrond en LGBTQ-identiteit worden geduid aan de hand van zijn kunst. Een geluk bij een ongeluk: vanwege corona hoef je niet meer helemaal naar Londen af te reizen voor de tentoonstelling, maar voldoet een klik op deze link.