In 2016 studeerde ik voor een paar maanden in Barcelona, waar een docente mij het werk ‘Another place’ van kunstenaar Antony Gormley liet zien. Het was voor het eerst dat ik op mijzelf woonde, weg van alles wat ik kende. Menselijke relaties kregen een hele andere dimensie. Een dimensie waarin ik me veel bewuster werd van de afstand tussen mensen. In een grote stad ontmoet je dagelijks honderden mensen zonder ze te spreken, zonder ook maar iets te weten over wat zich in hun levens afspeelt. Die eenzame verbondenheid ervoer ik ook bij ‘Another Place’. 17 loden afgietsels van het lichaam van de kunstenaar die verspreid staan over het strand en in het water.
Antony Gormley weet complexe menselijke thema’s in een toegankelijke beeldtaal te vangen, waarbij het niet meer alleen gaat over het begrijpen, maar vooral over het delen van die onuitgesproken menselijke ervaringen doormiddel van het werk. Ook maakt hij veel gebruik van de openbare ruimte en is zijn werk daarmee ook toegankelijk voor een toevallige voorbijganger die nooit in een museum komt.
Het menselijk lichaam ziet Gormley als een medium voor zijn werk; het is het gereedschap waarmee we de wereld ervaren en daarmee het meest directe middel van expressie, volgens Gormley. Zijn sculpturen gaan echter niet over het lichaam zelf, maar over hoe we de ruimte in ons zelf ervaren in relatie tot de ruimte waarin het lichaam zich bevindt Vaak is de toeschouwer zelf ook een essentieel onderdeel van het werk, zoals in ‘Blind light’, een glazen ruimte gevuld met mist en wit licht, waarbij de aftastende schimmen van de mensen het kunstwerk zelf worden.
De manier waarop Gormley over zijn werk praat vind ik heel mooi. In plaats van je te vertellen waar het over gaat neemt hij je mee in zijn onderzoek door te vertellen over zijn eigen ervaringen. Kijk daarom vooral ook naar deze TEdTalk (15 min) waarin dieper ingegaan wordt op zijn onderzoek naar de menselijke relatie tot ruimte.
Ik studeer Fine Art and Design in Education in Utrecht, waar ik word opgeleid tot kunstenaar en kunsteducator. Kunst betekent voor mij zowel de mogelijkheid de wereld te beleven buiten jezelf en je te laten verwonderen door het werk van anderen. Als de mogelijkheid mijn eigen wereld te creëeren, te verkennen en te delen in mijn eigen werk. Naast het maken van eigen werk heb ik ook een passie voor het overdragen van mijn bewondering voor kunst.