Daarnaast spelen perspectiefveranderingen een grote rol in het werk. Een project waarin haar Research-based Design helemaal tot zijn recht komt is Brain-manufacturing. Dit project is een onderzoek naar design gebaseerd op hersenactiviteit.
Is het mogelijk om het perfecte ontwerp te maken? In elk ontwerpproces maken ontwerpers keuzes, zoals welke kleur, materiaal en vorm te gebruiken. Als je een groep van niet-ontwerpers deze keuzes laat maken, krijg je dan het perfecte ontwerp? Bekking heeft voor dit project samengewerkt met het Spinoza Centre for NeuroImaging Amsterdam en wetenschapper Steven Scholte. Met een MRI-scanner hebben zij in het brein kunnen kijken van 20 proefpersonen. Zij hebben kunnen ontdekken wat deze mensen mooi vinden door te kijken naar waar hun brein positief op reageert, ondanks wat ze zeggen dat ze mooi vinden. Door te kijken naar kleur, vorm en materiaal hebben ze de formule voor het perfecte ontwerp kunnen achterhalen. De formule voor perfectie die uit dit onderzoek naar voren kwam, heeft Bekking toegepaste op hedendaagse gebruiksvoorwerpen.
Een ander ontwerp is Mr Fahrenheit. Deze handgemaakte betonnen kandelaar doet denken aan de karakteristieke afvoerbuizen onder een wasbak. Sinds 2014 is de kandelaar opgenomen op het label van Sweatshop Deluxe, en wordt hij sociaal geproduceerd.
De serie Oh What A Surprise is ons ontstaan vanuit Bekking’s fascinatie voor feestwinkels. Oh What A Surprise is een serie van 3 verschillende broches, allemaal geïnspireerd vanuit feestelijke heliumballonnen.
Merel Bekking studeerde in 2011 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht aan de richting Product Design. In 2012 is ze haar eigen ontwerp-studio begonnen. Haar werk is te vinden op verschillende beurzen in binnen- en buitenland.