Erik Aardema stelt zich allerlei vragen over de wereld om hem heen. Hoe is de omgeving opgebouwd? Wat bevindt er zich achter die rij bomen? Wat zou er in dat gebouw gebeuren? Het is deze bewuste onwetendheid die leidt tot zijn kunst. Zijn ruimtelijke sculpturen en performances proberen geen directe antwoorden te bieden op vragen. Eerder nodigt het werk de toeschouwer uit om intuïtief te reageren of zelf te gaan twijfelen. Of dit nu is over welke emotie je moet voelen bij een werk of hoe het werk zich tot de wereld verhoudt.
In zijn kunst speelt Aardema met schaal, architectuur, locatie en wat het betekent om op een plek te zijn. Hij gebruikt graag ruwe materialen die normaal met de bouw worden geassocieerd, zoals gips, beton, steen en metaal. Deze simpele materialen vormen de basis voor bijna alle architecturale vormen om ons heen. Door hier op creatieve wijze mee om te gaan en door een ruimte in te vullen met verschillende werken, vormen zich nieuwe mogelijke betekenissen.
Aardema’s werk op schaal zou zo naar de openbare ruimte vertaald kunnen worden. Daarnaast gaat hij zelf als ontdekkingsreiziger op pad in een wereld die al helemaal in kaart is gebracht, waarbij het meer om de zoektocht dan om de bestemming gaat. Of zijn kunst nu groot of klein is, binnen of buiten, sculpturaal of performance, de wisselwerking tussen werk en locatie is bij Aardema altijd interessant. Dat belooft het bij Spacemakers ook te worden.
Erik Aardema is in 2019 afgestudeerd aan AKI Academy of Art & Design in Fine Art. In datzelfde jaar heeft hij subsidie van het HK-labfonds ontvangen. Sindsdien heeft hij gewerkt en tentoongesteld bij Kunstenlab in Deventer.