De schilderijen van Shimon Kamada laten scènes zien, surrealistische afbeeldingen die het idee geven van 'déja vu': de beelden lijken zo vertrouwd, maar de context van tijd en geheugen worden door elkaar geschud.
Het werk gaat over de ruimte waar fictieve verhalen verteld worden, waar lagen van complexiteit bijdragen aan het onverwachte. De droom, de werkelijkheid en de waanbeelden zitten verborgen in ons dagelijks leven. Ze zijn niet te zien, maar Kamada daagt ons uit ze op te roepen door de stilte, temperatuur en de geur van voorwerpen in zijn werken te schilderen. De kijker kan hierdoor een eigen beeldverhaal verzinnen op basis van eerdere ervaringen.
Kamada werkt met acryl- en olieverf in zijn schilderijen om figuratie en abstractie in het absurde oeuvre te vermengen. Beelden veranderen tijdens het schilderproces en langzaam ontrafelt en openbaart het verhaal zich. Ook waardeert hij fouten in zijn werk. Hij bedekt ze door er nieuwe lagen op te bouwen. Hierdoor ontwikkelt hij zijn werk door destructie en reconstructie te herhalen.
Het vreemde en dromerige beeld in de schilderijen brengt ons als kijkers in verwarring. Er zijn veel mooie moment in ons leven die aan ons voorbij trekken zonder dat wij ze zien. Kamada wil met zijn werk ons attenderen op deze momenten.
Shimon Kamada is een Japanse kunstenaar die in 2020 afstudeerde aan de HKU in Utrecht.
In 2020 won hij de Ron Mandos Residency Award en werd genomineerd voor het Dooyewaard Stipendium en de StartPoint Prize.