In het proces van 3D klei printen wordt een "supportstructuur" gemaakt, die later wordt verwijderd.
Maria Klaassen wil juist dit "natuurlijk" ontstaande appendix houden en een deel van het beeld laten zijn. In haar ogen is dit een metafoor voor de vervormde werkelijkheid die we nu meemaken. Door op afstand sculpturen te maken onderzoekt zij hoe de technologie ons leven tijdens de pandemie verandert. Het lijkt ons toegang te geven tot wat door de maatregelen niet mogelijk is geworden. Je kunt online door het Louvre wandelen, tentoonstellingen bekijken, topkwaliteit balletten en opera’s livestreamen. Maar waar krijgen we toegang toe? Is het kwalitatief te vergelijken met echte belevenis, echte emoties en echt contact?
In de video “You are not machine” gaat zij dieper in op het “mens zijn” in de hedendaagse wereld waar realiteit en virtualiteit worden verspreid, waar zelfrepresentatie in de digitale wereld net zo belangrijk (zo niet meer) is als het eigenlijke zijn. Een avatar - een digitaal karakter - herinnert ons aan onze menselijkheid en onze vrijheid als mens die we soms als vanzelfsprekend beschouwen.
In haar werken maakt Klaassen vaak gebruik van alledaagse objecten en situaties. Iets wat zo vanzelfsprekend is dat het bijna onzichtbaar is geworden. Door hun materialiteit en context te veranderen streeft zij ernaar de grenzen van de gewone gevoelswaarde te doorbreken en ruimte te maken voor herinterpretatie. Zij nodigt de toeschouwer uit om dieper na te denken over dergelijke alledaagse zaken en daarmee grotere problemen aan te pakken die kenmerkend zijn voor onze hedendaagse samenleving.
Maria Klaassen-Andrianova studeerde af in Fine Art aan de HKU in 2019.