Een groeiend aantal van ons integreren videocommunicatie in onze routines door middel van diensten zoals Skype of FaceTime. Het scherm wordt de aanleiding voor verbondenheid, waardoor het een macht verkrijgt die vroeger alleen bestemd was voor menselijke interactie of geschreven brieven. Als we kijken naar onze dagelijkse rituelen en zien hoe ze worden vervormd door het prisma van het scherm, wordt het duidelijk dat het scherm niet langer een venster is naar ergens anders; het is het hier en nu, waardoor onze fysieke omgeving langzamerhand de "andere wereld" wordt.
Screen Mutations neemt een kritische benadering van de montage familiewaarden in onze zelf gefragmenteerde on/off, waar de 'on' staat voor de digitale en 'off' de fysieke ervaring van onze nieuwe interacties. De hoofdvraag is hoe ver we bereid zijn te gaan in het vervormen van onze fysieke ervaring om deze aan te passen met de esthetiek en de unieke kwaliteiten van het scherm als medium. Het resultaat: een reeks van rekwisieten geïnspireerd door de eigenaardigheden van het medium.
Louisa Zahareas behaalde haar bachelor of design/architecture aan de universiteit van Minnesota en studeerde hier Magna Cum Laude af en heeft in 2015 een master aan de Design Academy Eindhoven behaald. Met het Screen Mutation project heeft zij de LICC (London International Creative Competition) gewonnen.