De deelnemende kunstenaars Aster Kruisbrink, Michel Scherf, Noor van der Wal, Flore Hanna Wormskamp en Kim Melody Zoutewelle willen je niet alleen laten zien hoe mooi de natuur is, maar je vooral op een andere manier laten kijken. Ze tonen je wat je normaal niet opmerkt, maken het onzichtbare zichtbaar en brengen je zo tot een dieper besef van de eindeloze rijkdom van de natuur.
LICHT is al zeven jaar een jaarlijkse traditie die Galerie Pouloeuff verlicht in de donkerste maanden van het jaar. Ook buiten de openingstijden van de galerie om staan de lichten iedere dag aan van 11.00 tot 23.00 uur zodat het werk van buitenaf te bezichtigen zijn.
Tijdens het openingswoord om 15.00 uur vetelden de kunstenaars vertellen over hun werk. Ook de rest van de dag waren ze aanwezig voor kennismaking en toelichting.
Bekijk hier een fotoreportage >
Periode:
De expositie is te bekijken van 9 november 2024 tot en met 12 januari 2025. Openingstijden: vr. t/m zo. van 11.00 – 17.00 uur.
Aster Kruisbrink (1999) maakt berglandschappen die ‘leven’. Deze schilderijen van landschappen zijn gemaakt met natuurlijke pigmenten en vervagen langzaam door invloed van zonlicht. Laag voor laag verandert het beeld en is er soms alleen nog een hint van de herinnering van de bergtoppen over.
Michel Scherf (1994) onderzoekt op bijna wetenschappelijke wijze de groei van zoutkristallen en toont de fascinerende aspecten hiervan. In de expositie zijn macrofoto's van zoutkristallen in verschillende groeistadia te zien, samen met een gietstuk in een RVS bak waarin de kristallen groeien. De foto’s documenteren dit proces.
Noor van der Wal (2000) presenteert het werk ‘The Act of (Dis)appearance’, een analoge fotoserie gemaakt met positieve vlakfilm en weergegeven in lichtbakken. Voor dit werk vertrok de fotograaf voor een maand naar het uiterste noorden van Noorwegen, tijdens de donkerste tijd van het jaar. Van der Wal leefde een maand lang volgens de ritmes van de natuur. Wat als het belangrijkste instrument van een fotograaf - licht - ontbreekt?
Flore Hanna Wormskamp (2002) is kunstenaar op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Voor LICHT presenteert Wormskamp een ruimtelijke installatie, gebaseerd op haar fascinatie voor de huid van de octopus. Waar mensen alleen licht kunnen waarnemen met hun ogen, zien octopussen licht met hun hele huidoppervlak, die is voorzien van opsins - lichtgevoelige cellen.
Kim Melody Zoutewelle (1990) is in haar werk altijd opzoek naar het verrassingselement dat leidt tot een interactie met de kijker. Kleur, verfijnde structuren, vervorming en nuances in dessins zijn een belangrijk onderdeel wanneer ze met glas werkt. Haar lichtwerk bevat vaak een verwijzing naar de schoonheid van de natuur.